Page content

Gevulde kalkoen, waarom eten we het en waar komt de naam vandaan?

Gevulde kalkoen, waarom eten we het en waar komt de naam vandaan?

Gevulde kalkoen met kerst, hoe komen we erbij?

Vooral in Amerika is het eten van gevulde kalkoen vrij normaal (met name tijdens thanksgiving), ook in Nederland gebeurd dit steeds vaker.
De meeste van ons hebben al vele malen kerstmis mogen mee maken en heb jij net als ik, nooit jezelf afgevraagd waarom we eigenlijk gevulde kalkoen eten en waar de naam kalkoen vandaan komt?

Waar komt de naam kalkoen vandaan?

In de Verenigde Staten & Engeland is het Turkey.
De Fransen noemen het dinde of dindon.
Bij de Portugezen heet het Peru.
Rusland kent het onder de naam Indioek.
Nederland en veel Scandinavische landen hebben het kalkoen genoemd.

Al deze namen wijzen op het zelfde beest, afstammeling van de scharrelaarvogels met de Latijnse naam M eleagris gallopavo.

Geëvolueerd uit andere galliformes ongeveer 11 miljoen jaar geleden, in het Nederlands hoendervogels zoals de kip & de pauw.

Het woord Turkey wat gebruikt wordt in de Engelse taal komt voort uit de contacten die de Engelsen legden met de Ottomanen(Turken) tijdens het drijven van handel in de Levant (huidig Syrië, Libanon, Israël, Palestina, Jordanië).

De Fransen hebben de kalkoen ooit uit India gehaald en noemde het dinde of dindon wat oorspronkelijk D’Inde was wat van India betekent.

De Portugezen waren in de veronderstelling dat de kalkoen uit peru kwam en deze naam is dan ook blijven hangen.
Grappig genoeg zitten de Portugezen met hun naam dichter bij dan de rest, De kalkoen komt immers oorspronkelijk bij de Maya’s en de Azteken(beide volken huisde vroeger in Midden-Amerika) vandaan.

Als laatste onze benaming, het woord kalkoen.
Net als Frankrijk was Nederland ooit in de veronderstelling dat de kalkoen uit India kwam en is een samentrekking van het woorden calicut en hoen ingeburgerd.
Calicut is een Indiase stad en hoen betekent kip: calicut-koen, naar verloop van tijd is dit het hedendaagse kalkoen geworden.

waarom eten we gevulde kalkoen?

Voor de tweede wereld oorlog was kerstmis vooral een kerkelijke feestdag waarbij de geboorte van Jezus Christus gevierd werd.
Dit veranderde toen de Amerikaanse & Canadese soldaten ons bevrijdde  en hun gewoonten meenamen, dit betekende niet alleen gefabriceerde sigaretten in plaats van zelf gerold maar ook gevulde kalkoen met kerstmis!

Comment Section

0 reacties op “Gevulde kalkoen, waarom eten we het en waar komt de naam vandaan?

Plaats een reactie


*