Page content

Tri-Tip California ‘s favoriete gegrilde deel van rundvlees

Tri-Tip California ‘s favoriete gegrilde deel van rundvlees

Hoe Tri-Tip California ‘s favoriete gegrilde deel van rundvlees werd.

En waarom je dit wil gebruiken bij jouw volgende bbq

Op een dag in de late jaren 1950, waren Bob Shutz en Larry Viegas, slagers bij een Safeway supermarkt in Santa Maria, Californië, bezig met het vermalen van liesstukjes (ook wel ezeltjes genoemd) tot hamburgers.

In een opwelling, misschien ingegeven door honger, kruiden ze een 2-pond stuk met zout, peper, knoflook en zout en plaatste het op een barbecue om te garen. Vijfenveertig minuten later, deelde ze dit stuk met collega’s, die lyrisch waren over haar malsheid en uitgesproken vlezige smaak. Shutz noemde het driehoekige braadstuk “tri-tip” en begon de verkoop van deze relatief goedkope snit aan zijn klanten. Het woord werd snel verspreid over California’s Central Coast, waar de tri-tip nu nog steeds een favoriet onder barbecuer’s is.

Waarom dit recept werkt

Tri-tip is een grote, boomerang-vormige snit van rundvlees uit de onderste lendenen, en in Californië, is het onderwerp van een unieke barbecue traditie. In tegenstelling tot andere stijlen van de barbecue, waar het vlees is vaak langzaam bereid wordt en overstort met saus, is het Californië geroosterde tri-tip recept een oproep voor het bereiden van vlees op hoog vuur en een kruiding van alleen met zout, peper, knoflook, en de zoete rook van de grill. De uitgeprobeerd recepten zorgden consequent voor een verkoolde buitenkant met een zeer rauwe kern en smaakte bovendien overdreven rokerig. We willen de buitenkant minder gegaard, de binnenkant meer gegaard, en een betere balans van de smaak.

3 SLEUTELS TOT KOKEN EEN PERFECTE TRI-TIP

Laag vuur helpt: De-go grill techniek is om twee warmte zones op de grill te maken: een hoge, een lage. We beginnen met het vlees op hoog vuur om een korst te bereiken, verplaats het dan naar de lagere warmte door te garen. Omdat de traditionele barbecue hoge-hitte-techniek alleen niet de resultaten geeft die we willen, gaan we terug naar de oude standby methode en zoals altijd, het werkt perfect.

Niet overroken: Het toevoegen van een handvol houtsnippers aan het begin van het barbecueën, zorgt voor een te overweldigende rooksmaak. Om het effect te verminderen, wacht je met de houtspaanders toevoegen totdat het vlees op de koelere zijde van de grill geplaatst is. Dit laat de rook enigszins verdwijnen voordat het in contact komt met het vlees, en zo zorgt voor subtiele, rokerige smaak.

Gebruik twee manieren van knoflooktoepassing: Omdat de California tri-tip gebaseerd is op slechts een paar smaken (rook, zout, peper en knoflook) is het belangrijk de smaken op te laten vallen. Versterk de knoflook smaak in het vlees door eerst te marineren. Neem een eenvoudige pasta met verse gehakte knoflook en prik het vlees met een vork om de pasta in te laten dringen in de dikke stuk vlees. Dan, vlak voor het grillen, bestrooi je het vlees met knoflook zout (en peper), dat geeft een dubbele laag van knoflook smaak.

Aantal personen 4-6

Tri-tip roast is ook bekend als gebraden driehoek. Indien je graag wat hout blokken gebruikt in plaats van houtsnippers bij het gebruik van een houtskoolgrill, vervangen de snippers dan door twee middelgrote hout blokken, geweekt in water gedurende 1 uur. Serveer met Santa Maria Salsa (recept hieronder). Wij geven de voorkeur om dit stuk vlees middellang en rare te bereiden..

6 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eetlepels olijfolie
3/4 theelepel zout
1 (2 pond) entrecote tri-tip roast, bijgesneden
1 theelepel peper
3/4 theelepel knoflook zout
2 kopjes houtsnippers

  1. Meng de knoflook, olie en zout in een kom. Wrijf het vlees droog met keukenpapier, prik ongeveer 20 keer aan elke kant met een vork en wrijf het gelijkmatig met knoflook mengsel. Verpak het vlees in plasticfolie en laat het liggen bij kamertemperatuur gedurende ten minste 1 uur doe het dan in de koelkast voor maximaal 24 uur. (laat het daarna op kamertemperatuur komen tenminste 1 uur voor het grillen.) Voor het bereiden, haal je het vlees uit de folie en wrijf je de knoflookpasta nog even met keukenpapier in en vermeng gelijkmatig met peper, zout en knoflook.
  2. Net voordat je gaat grillen, doe je de houtsnippers in water gedurende 15 minuten, en laat ze uitlekken. Met behulp van een groot stuk van de stevige aluminiumfolie wikkel je de geweekte houtsnippers in folieverpakking en knip er meerdere luchtgaten in.
  3. Voor een houtskoolgrill: Open bodem ventilatierooster helemaal. Steek een grote schoorsteen starter gevuld met houtskool briketten (6 liter) aan. Als de top van de kolen gedeeltelijk met as bedekt zijn, strooi je ze gelijkmatig over de helft van de grill. Zet het rooster op zijn plaats en sluit de bbq af, en open deksel ventilatie rooster helemaal. Verhit de grill tot heet, voor ongeveer 5 minuten.
  4. Voor een gas grill: Draai alle branders op hoog, deksel dicht en verhit de grill tot heet, ongeveer 15 minuten. Laat alle branders op hoog staan.
  5. Reinig en olie het rooster. Grill vlees op de warmere kant van de grill voor ongeveer 10 minuten tot het goed bruin aan beide kanten is. Leg het vlees op een plaat.
  6. Verwijder het rooster en plaats het houtsnipper pakket direct op kolen of primaire brander. Bij gebruik van gas, laat primaire brander op hoog en schakel de andere brander (s) uit.
  7. Plaats het vlees op de koelere kant van de grill. Dek de grill af (positionering deksel ventilatie rooster boven het vlees bij het gebruiken van houtskool) en gaar tot het vlees 49-51 graden (voor medium rare), ongeveer 20 minuten.
  8. Verplaats het vlees naar een snijplank, overdek het vlees losjes met aluminiumfolie en laat rusten gedurende 20 minuten. Snijd dunne plakjes van vlees en serveer met santa maria salsa.

SANTA MARIA SALSA

De verschillende textuur van elk ingrediënt is een onderdeel van de identiteit en de aantrekkingskracht van deze salsa, dus we raden het gebruik van een keukenmachine aan.

2 pond tomaten, zonder zaadlijsten en in stukjes
2 theelepels zout
2 jalapeño chilipepers, zonder zaadjes en fijngehakt
1 kleine rode ui, fijngehakt
1 selderij rib, fijngehakt
60 cc limoensap (2 limoenen)
20 gram gehakte verse koriander
1 teentje knoflook, fijngehakt
1/8 theelepel gedroogde oregano
1/8 theelepel worcestersaus

  1. Laat de tomaten in een zeef boven een kom en bestrooi met zout; laat uitlekken gedurende 30 minuten. Gooi het lekvocht weg. Ondertussen, vermeng je de jalapeños, ui, selderij, limoensap, koriander, knoflook, oregano, en Worcestershire in een grote kom.
  2. Voeg uitgelekte tomaten aan het jalapeño mengsel toe en vermeng. Dek af met plasticfolie en laat staan ​​bij kamertemperatuur gedurende 1 uur voor het opdienen.(Salsa kan gekoeld bewaard worden tot 2 dagen.)

Een liesstuk bestellen voor de najaar-winter BBQ doe je hier.

Comment Section

0 reacties op “Tri-Tip California ‘s favoriete gegrilde deel van rundvlees

Plaats een reactie


*